Ovatko kristilliset perinteet unohtumassa suomalaisilta?

Ovatko kristilliset perinteet unohtumassa suomalaisilta?

Kristinusko ei ehkä ole ainoa uskonto Suomessa, eikä edes alkuperäinen, mutta nykypäivänä suurin osa meistä kuuluu Evankelis-Luterilaiseen kirkkoon. Suurin osa meistä on kastettu lapsena, kävi rippileirin teini-ikäisenä, ja haluaa tulla vihityksi kirkossa. Selkeästi uskontomme vaikutus on vielä nähtävissä, mutta ovatko kristilliset perinteet muissa mielissä unohtumassa suomalaisilta?

Teknologian kehittyessä ja internetistä tuntuu tulleen ratkaisu kaikkeen. Sieltä voi löytää niin laskin sivustoja, kuin myös vapaa-ajan viihdykettä. Miksi mennä kirkkoon, jos voit pitää hauskaa kotona pelaamassa shakki peliä yksin. Tietenkin on hienoa, että internet helpottaa elämäämme. Toisaalta se on myös auttanut ihmisiä laiskistumaan paljonkin. Jos kaikki on helposti saatavilla vain parin klikkauksen päässä, miksi nähdä vaivaa mihinkään.

Kristilliset perinteet ja vapaa aika

Kristillisessä uskossa perhe asetetaan pitkälti etusijalle. Aikojen muuttuessa käsitys perheestä kuitenkin muuttuu. Nykypäivänä perheellä voidaan myös tarkoittaa niin sanottua valittua perhettä.

Luonnollisesti käsitys valitusta perheestä ei ehkä ole kaikista kristillisin asia. Toisaalta se, että heidän kanssaan vietetään vapaa aikaa, ja perheen tärkeys on etusijalla, on hyvinkin kristillinen tapa suhtautua elämään.

Eikä pelkästään se, kenen kanssa vietämme vapaa aikaa, mutta miten sitä teemme, pohjautuu yllättävänkin paljon kristinuskoon. Monet eivät vieläkään halua käyttää vapaa aikaansa, tekemällä asioita, joita usko katsoo huonoksi.

Perinteet ja uskot vaikuttavat arvoihimme

Vaikka monet suomalaiset eivät välttämättä sitä mietikään, mutta erilaiset perinteet ja uskot vaikuttavat elämäämme hiukan salaisesti. Monet meistä arvostavatkin hyveitä, jotka juontavat alkujaan luterilaisesta uskosta.

Samankaltaisesti pidämme asioita, jotka luterilaisessa uskossa katsotaan paheiksi myös negatiivisiksi asioiksi. Esimerkiksi Suomessa arvostetaan rehtiyttä, ja laiskuutta katsotaan huonolla tavalla. Jos mietit asiaa, nämä asiat juontavat suoraan uskonnosta.

Samankaltaisia yhtäläisyyksiä on itseasiassa loputtomasti. Esimerkiksi nykypäivänä erilaisesta pelaamisesta on puhuttu paljon, niin sen hyvistä kuin myös huonoista puolista. Ymmärrettävästi monet näistä keskusteluista pohjautuu niin pelaajan hyvinvointiin, mutta niistä voidaan myös huomata kristilliset arvot. Todellakin, miettiessäsi tätä asiaa hetken, voit yllättyä kuinka paljon vaikutuksia löytyy!

Kristinusko taka-alalla, muttei poissa pelistä

Yleisesti ottaen voit siis huomata, että kristinusko vaikuttaa kaikkiin osiin elämässämme hiukan taustalta. Tämä ei ehkä ole se, mitä kristinusko toivoisi, mutta toisaalta parempi se kuin ei mitään.

Sitä paitsi voi aina uskoa, että kiinnostus uskoon nousee taas uudelleen. Ihmiset hakevat uskoa, kun ajat ovat vaikeita, ja me kaikki tiedämme, että vaikeita aikoja on ihmisten elämässä paljonkin.

Lisäksi kauniit kirkot kiinnostavatkin niin kotimaan kuin ulkomaan turisteja. Ei pelkästään, että ne ovat miellyttäviä katsoa, mutta jopa tyhjän kirkon tunnelma rauhoittaa kiireisenkin mielen. Siitä syystä jopa monet nuoret ovat kiinnostuneet kirkoissa vierailusta. Tämä on vain yksi lukemattomista esimerkeistä, kuinka uskonto saattaa olla hiukan taka-alalla tällä hetkellä, muttei todella poissa pelistä.