Kristinuskon 7 syntiä nykypäivänä

Kristinuskon 7 syntiä nykypäivänä

Kristinuskossa pääpaheet jaetaan seitsemään osaan, eli seitsemään syntiin. Danten Jumalaisen näytelmän mukaisesti synnit ovat pahimmasta vähiten pahimpaan seuraavat; ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, ylensyönti ja himo. Miten hyvin nykyihmiset osaavat välttää näitä syntejä, vai osaavatko? Ja pidetäänkö näitä synteinä esimerkiksi mediassa?

Ylpeys

Suomalaiset ovat maailmanmittapuussa olleet hyvin nöyrää kansaa. Varmasti kylmä ilmakin on laittanut esi-isiämme tekemään kovasti töitä ja olemaan nöyränä. Kun tämän päivän nuoria aikuisia tarkastellaan, että annos siitä nöyryydestä on lähtenyt ja tilalle on tullut ylpeyttä. On sitten eri asia, onko ylpeys tervettä ja pohjautuuko se mihinkään. Yksi sanontahan joka tapauksessa nykyisin on, että nöyrä pitää olla, muttei nöyristellä.

Kateus

Kateus tuntuu monen mielestä varmasti niin sisään rakennetulta, että ihmisen on hyvin vaikea olla olematta kateellinen. Kateus tuntuu niin luonnolliselta. Kateutta joka tapauksessa pidetään yhä vain pahana asiana, kukaan ei sano, että on hyvä olla vähän kateellinen. Kadehdimme naapuria paremmasta autosta tai kauniimmasta vaimosta, työkaveria paremmasta palkasta, sukulaista paremmasta terveydestä, jne.

Viha

Vihaakin pidetään yhä vain paheena, kukaan ei väitä, ettäkö viha olisi hyve. Kaikenlaista vihaa näkyy suomalaisessa yhteiskunnassakin, kaupungissa ei tarvitse kuin ovi avata ja ottaa muutama askel nähdäkseen edes jonkinlaista vihaa. Ihmiset vihaavat toisia ihmisiä, olosuhteita, päättäjiä, yrityksiä ja useissa tapauksissa myös itseään.

Laiskuus

Laiskuus kuuluukin ylpeyden kanssa siihen kategoriaan, että kaikki eivät pidä laiskuutta paheena. Viime vuosikymmenellähän yleistyi myös niin sanottu ”downshiftaaminen”. Se siis tarkoittaa, että ihminen haluaa luopua suuremmasta palkastaan saadakseen lisää vapautta elämäänsä tai ainakin saadakseen rennompaa elämää. Uupuminen ja burnout työelämässä ovat arkipäivää, joten rentoutumista on alettu tarkastelemaan uudestaan. On sitten eri asia mikä on laiskuutta ja mikä rentoutumista.

Ahneus

Ahneuskin tuntuu monen ihmisen mielestä varmasti niin sisään rakennetulta, että miten ihminen voisi edes päästä siitä eroon. Haluammehan koko ajan vähän parempaa ja lisää kaikkea. Pitäisi saada enemmän palkkaa, parempi auto, parempi asunto, ja niin edelleen. Harva osaa olla tyytyväinen siihen, mitä tällä hetkellä omistaa. Toisaaltahan tämä ajaa meitä ihmisiä eteenpäin ja saa meidät saavuttamaan asioita, mutta asialla on myös omat nurjat puolensa. Ahneus näkyy myös vedonlyöntisivustoilla, kun pelaajat lunastavat veikkausbonukset ja muut promootiot voittaakseen helppoa rahaa.

Ylensyönti

Ei tarvitse kauaa katsella suomalaista katumaisemaa todetakseen, että yhä useampi ihminen on ylipainoinen. Tämä ei voi johtua vain siitä, että joka toiseen kortteliin on tullut pikahampurilaisravintoloita ja pizzerioita. Vaan ongelman taustalla on myös se, että ihmiset eivät osaa pitää kuria syömisessä. Esimerkiksi sokeria popsitaan aivan liian suuria määriä. Sokeria syödään paljon, koska se tuntuu hetkellisesti hyvältä, mutta kaikki sen terveysvaikutukset ovat lopulta pahoja.

Himo

Jos tarkastellaan suomalaista valtamediaa, niin himoa ei nähdä useinkaan nähdä paheena. On melkein parempi, mitä enemmän himoitset. Esimerkiksi seksuaalisuuteen liittyvästä himosta kirjoitetaan jatkuvasti ja positiivisessa mielessä. Himoja on tietenkin hyvin erilaisia ja tämä himo on Danten jumalaisen näytelmän mukaisesti tarkasteltuna vähiten paha synti. Himoa on nähtävillä nykyisin myös nettikasinoilla, jossa pelaajat ilmaiskierroksia ilman talletusta ja muita bonuksia hyödyntämällä jahtaavat voittoja rahanhimoisina.

Synnit arjessamme

Synnit ovat siis helposti nähtävissä arjessamme. On vaikea myös tarkastella ovat synnit lisääntyneet vai vähentyneet. Kun kaikki ovat muutoksessa, on vaikea tarkastella eri muutosten volyymeja. Aika tulee näyttämään, alkaako ihmiset pääsemään eroon synneistään ja pääsemään lähemmäksi hyveitä