Kastejuhlat

Kastejuhlat

Kaste on tärkeä osa suomalaista kristinuskoa. Kaste on myös tärkeä askel monen suomalaisen kristityn hengellisellä matkalla, sillä se merkitsee syvällisen muutoksen hetkeä ja liittymistä laajempaan uskovien yhteisöön, joka jakaa samanlaiset arvot ja uskomukset. Kasteen kautta pieni ihminen toivotetaan tervetulleeksi kristilliseen uskoon ja puhdistetaan symbolisesti synneistään. Suomalaiset juhlivat tätä pyhää riittiä rukoillen ja juhlien – toivottaen uudet jäsenet tervetulleiksi kristilliseen yhteisöön rakkaudella ja hyväksynnällä.

Kastejuhlan kulku

Luterilaiseen kirkkoon kuuluvat suorittavat tyypillisesti lapsikasteita. Kastejuhla eli ristiäiset voidaan järjestää perheen kotona, kirkossa tai muussa sopivassa paikassa. Juhlaa varten lapsi on tapana pukea valkoiseen kastemekkoon kasteen ajaksi. Kasteessa kastettavan pään päälle kaadetaan kolme kertaa vettä, joka edustaa Pyhää Kolminaisuutta. Tämän jälkeen voidaan sytyttää kynttilä, joka lisää kastehetken symboliikkaa. Näiden jälkeen kirkon jäsenet toivottavat lapsen tervetulleeksi uskonyhteisöönsä rukouksen avulla. Rituaali huipentuu juhla-ateriaan tai kahvitilaisuuteen, jossa perhe ja ystävät juhlivat uutta elämää.

Kaste on monille suomalaisille olennainen osa elämää, joka tuo voimaa, toivoa ja lohtua läpi elämän. Tarvittavat hankinnat esimerkiksi kastejuhlaan voi nykyisin tehdä netissä kryptovaluutan avulla. Tutustu kryptovaluuttaan, kuten Bitcoineihin ja niiden ostamiseen täällä: https://ostabitcoineja.org/

Milloin lapsi kastetaan?

Kastejuhla on ollut jo pitkään osa suomalaista kulttuuria. Suomen luterilaisessa kirkossa lapsi kastetaan tyypillisesti noin 2-4 kuukauden ikäisenä. Ikä voi hieman vaihdella perheen omista perinteistä ja kirkon käytännöistä riippuen. Monet seurakunnat sallivat kuitenkin vauvan kastamisen aikaisemminkin, mikäli se katsotaan tarpeelliseksi. Sekä ortodoksisessa että luterilaisessa kirkossa voidaan kastaa myös aikuisia, tosin nämä ovat harvinaisempia tapauksia.

Kastejuhla on aina perheen oma juhla, jossa tunnelman ei tarvitse olla virallinen. Kummit ja perheenjäsenet voivat osallistua kasteseremoniaan esimerkiksi lukemalla kohtia raamatusta, laulamalla virsiä tai esittämällä esimerkiksi runoja tai musiikkikappaleita.

Ideoita kahvipöytään

Kastetilaisuuden jälkeen juhla jatkuu usein kahvitarjoilulla ja pöydässä on hyvä olla niin suolaista kuin makeaa tarjottavaa. Makeiden kakkujen ja muiden herkkujen lisäksi esimerkiksi ruokaisat piirakat ovat hyvä valinta kahvipöytään, sillä ne sopivat monille. Myös voileipäkakut ja karjalanpiirakat ovat mainioita tarjottavia. Kun juhlista haluaa selvitä helpolla, kannattaa suosia paistovalmiita leivonnaisia. Muista myös huomioida mahdolliset erityisruokavaliot. Hauska idea ovat myös kastetun nimellä nimikoidut keksit, jotka korostavat juhlien teemaa oivalla tavalla!